top of page

Tongeren

"Het Begijnhof"

Tongeren, Toscane van het noorden

De eerste stad van België is een geweldige plek geworden voor een stedentrip. Of je nu graag in het verre verleden duikt, cultuur zoekt in elk hoekje en gaatje, de nieuwste modecollecties wilt zien of je wilt overgeven aan gastronomische hoogstandjes ... Tongeren heeft het allemaal.

Tongeren ademt geschiedenis: van de Romeinse en middeleeuwse stadswallen tot de indrukwekkende gotische basiliek en het charmante begijnhof dat erkend is als UNESCO werelderfgoed ... In Tongeren oefent het verleden zijn aanzienlijke charme uit.

En toch stimuleert de stad ook met haar moderne geest. Shopaholics genieten van de vele trendy winkels en hippe boetiekjes. Levensgenieters nippen van een lokaal Amburon-bier op een aangenaam terras rond het gerenoveerde Marktplein. Kenners kunnen hun hart ophalen in een van de stijlvolle gastronomische restaurants.

Zelfs op zondag bruist Tongeren: met bijvoorbeeld de grootste antiek- en rommelmarkt van de Benelux.
Of op de koopzondag die eens per maand wordt gehouden, wanneer alle winkels hun deuren openen en er tal van activiteiten zijn voor het hele gezin.

En dan is er nog het Gallo-Romeins Museum, in 2011 verkozen tot 'Europees Museum van het Jaar' en bekroond met de 'Museumprijs 2014' als beste museum van Vlaanderen.

Het Begijnhof

Stap het appartement uit en droom even weg tussen de pittoreske huisjes en de pleinen met het gevoel terug in de tijd te gaan. Dat is de ervaring die je krijgt als je één van de oudste begijnhoven van Vlaanderen bezoekt. Halverwege de 13e eeuw werd het begijnhof van Tongeren, pal aan de Jeker, gesticht als miniatuurstadje binnen de stad. De smalle steegjes, prachtig gerestaureerde panden, ... net even anders en eigenzinnig, een gedroomde locatie voor kunstenaars en ... sinds 1998 werelderfgoed van UNESCO. Mijn huis is ook een monumentaal pand. Ik ben blij u uit te nodigen in dit 750 jaar oude deel van de stad.

Het Ambiorix-beeld

Ambiorix was de koning van de Eburonen, die de legioenen van Julius Caesar onder leiding van Cotta in 54-53 voor Christus de grootste nederlaag toebracht. Het was de grootste nederlaag die ze hadden gekend tijdens de verovering van Gallië. In 1866 werd een standbeeld opgericht voor Ambiorix en werd gemaakt door de beeldhouwer Jules Bertin.

De basiliek van Onze Lieve Vrouw

De gotische toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek domineert over de stad en de omgeving. Het is ontegensprekelijk een van de mooiste religieuze bouwwerken van ons land. Er was meer dan 300 jaar nodig om dit prachtige monument te voltooien. Het interieur staat vol met kunstschatten, waarvan de bekendste ongetwijfeld het walnoten beeld is van Onze Lieve Vrouw van Tongeren Oorzaak van Onze Vreugde, dat dateert uit ongeveer 1479. Het romaanse klooster uit de 12e eeuw kan als een zeldzaam worden beschouwd bewijs van de romaanse architectuur in België.

Openingstijden: elke dag van 9.00 tot 17.00 uur - gratis toegang

Gallo-Romeins museum

Heb je zin in een spannende reis door de tijd? Aantrekkelijke displays, prachtige objecten en multimediapresentaties brengen het verhaal van de mensen die in onze regio woonden. De wereld van de Neanderthalers, de Galliërs en de Romeinen komt weer tot leven.

Dit museum is in 2011 verkozen tot 'Europees museum van het jaar' en onlangs bekroond met de 'Museumprijs 2014' als beste museum van Vlaanderen. Het Gallo-Romeins museum organiseert regelmatig spannende evenementen, exclusieve tentoonstellingen en fascinerende workshops. De programma's voor scholen boeien jongeren op een interactieve manier.

Openingstijden: van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur

Zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur

http://www.galloromeinsmuseum.be

Natuurreservaat De Kevie

Ten zuidoosten van Tongeren ligt het “park van de Oost-Jeker”, dat 200 ha beslaat. Door zijn gunstige ligging en uitzonderlijke flora en fauna behoort het natuurpark tot de meest waardevolle natuurgebieden van Zuid-Limburg. Kortom een zeldzaam stukje natuur in Haspengouw dat gekoesterd moet worden.

Via vier bewegwijzerde wandelroutes kunnen liefhebbers kennismaken met alle aspecten van dit landschap. Georganiseerde wandelingen voor scholen en verenigingen zijn mogelijk op afspraak. Website: http://www.kevie.be/

.

Moerenpoort 

Dappere ridders en plichtsgetrouwe burgers, rijke landheren en ijverige vazallen, Tongeren had het allemaal. De rijke Romeinse stad maakte plaats voor een middeleeuwse stad. Maar liefst drie opeenvolgende muren omsloten het middeleeuwse Tongeren en beetje bij beetje ontstond het stadsleven met ambachten. Maar in donkere tijden werd Tongeren geteisterd toen de Franse graaf de Calvo in 1677 verscheen. Hij bracht het stadscentrum in slechts één nacht tot as. Deze ramp was een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Tongeren. Niet alleen een groot aantal huizen was in vlammen opgegaan, maar ook een deel van het kunstpatrimonium was voor altijd verloren gegaan.

Gelukkig kon graaf de Calvo niet alles vernietigen. Tegenwoordig lijkt Tongeren nog steeds een beetje op een vestingstadje. Delen van de middeleeuwse muur staan nog overeind en op sommige plekken zie je nog middeleeuwse torens. De Velinx-toren is daar een goed voorbeeld van. Tongeren bezat ooit zes middeleeuwse stadspoorten, maar alleen de Moerenpoort (Moerenpoort) uit 1379 bleef intact. Op deze stevige toren geniet u rustig van een panoramisch uitzicht over het begijnhof en het stadscentrum.

Antiekmarkt

Al meer dan 30 jaar is Tongeren op zondagochtend al vroeg in de ochtend een levendige stad geworden. Slechts een steenworp afstand van het appartement! Meer dan 350 exposanten en ongeveer veertig antiekwinkels tonen hun beste koopwaar aan de talrijke bezoekers van de grootste antiek- en rommelmarkt. Op zondagochtend wordt Tongeren een internationale stad en de place to be voor een groeiend aantal bezoekers van over de hele wereld. Ze zijn allemaal op zoek naar dat unieke stuk antiek of rommelmarkt. Het bezoek aan de antiek- en rommelmarkt kan worden afgesloten met een bezoek aan het stadscentrum of een bezoek aan een terras of een smaakvol restaurant als garantie voor een geslaagde reis.

Wanneer: elke zondag van het jaar van 6u tot 13u

Begijnhof Museum

Wie waren ze ... deze begijnen? Deze vrouwen lieten hun deur naar de wereld open. Geen non, noch leek. Hebben ze hun weddenschappen afgedekt of waren ze de voorlopers van de feministen? Vind een antwoord op deze vragen en bezoek het nieuwe Beghina museum in een authentiek begijnenhuis uit 1660.

Tijdens een bezoek aan het museum ontdekt u de thematentoonstelling 'Schatten van de begijnen' (Schatten van de begijnen), een film over 'Begijnen in de Lage Landen' (Begijnen in de Lage Landen), een bezoek aan de woonkelder met een begijnbier, een museumwinkel en een kruidentuin. http://www.begijnhofmuseumtongeren.be

bottom of page